Üdv:)
Ez itt karácsonyi vendégposzt, ami Nyim kérésére született.
Mindenki, aki itt eddig sorozatokról olvasott, vagy gyűjtögetős kártyajátékokról, most főzhet narancslekvárt. Hát igen, ennyire témába vágok. Sebaj:)
Szóval.
Narancslekvár
Hozzávalók: Narancs, citrom, cukor. (Vaníliarúd, fahéj, szegfűszeg, vodka, bármi, amit még beleképzelsz.)
Kezdetnek konstatáld, hogy a különböző áruházláncok olcsóért vágják hozzád műanyag-vödröstül a görög narancsot. (De az előre gyártott narancslekvárt bezzeg nem.) Tehát végy egy vödör narancsot…
Ha szeretnél szép és finom narancshéjcsíkokat a lekvárodba, akkor a nagy nap előtti este áztass be pár narancsot (egészben), hideg vízbe, mondjuk 5-6 darabot… és reménykedj, hogy kiázik belőle egy éjszaka alatt némi vegyszermaradvány. Szerintem igen, határozottan jobb íze/illata lett a narancshéjnak tőle. Ezeket másnap alaposan – értsd kefével/szivaccsal – sikáld is meg, a biztos siker érdekében. Vagy vegyél bio-t. Ha találsz. Zöldséghámozóval próbáld minél vékonyabb csíkokban leszedni a Kiválasztott Narancsok héját, hogy ne, vagy alig legyen rajta a fehér részből, majd csíkozd gyufaszálnyira. (Szépen franciául ezt julienne-re vágásnak hívják, azt hiszem:)
Valahogy így:
Ha sok fehér cuccot vagdosol bele, keserű lesz a lekvár! Erre gondolj akkor is, amikor a többi narancsot hámozod rendesen. Én nem szedegettem ki a hártyáikból a narancsgerezdeket, de állítólag egyes elvetemültek még azt is megteszik. Azért azt a fehér rostcuccot a gyümölcsök közepéről távolítsd el. Tisztítva 3 és fél kg narancsot kaptam a vödörnyiből. (Mínusz, amit közben befaltam, plusz a narancshéj, de várj, azt még ne keverd a gerezdekhez…)
Tehetsz hozzá citromot is, valahol kilónként 1 db-t ajánlanak, hát nekünk csak 1 db volt itthon összesen, úgyhogy ennyi került bele. Szebb színe lesz tőle, meg minden. A C vitamint felejtsd el, az úgyis kifő a végére:)
Vagdosd össze a gerezdeket kicsit, majd zúdítsd egy nagy lekvárfőző fazékba (vastag aljú edény előny), és adj neki a botmixerrel. Ez gondolom elhagyható, ha darabosabb lekvárt akarsz. No most mehet bele a narancshéj:) Én türelmes voltam, és legalább 2 és fél órát hagytam főni kis lángon, néha meg kicsit nagyobbon, ha épp volt kedvem a fazék mellett állni és kevergetni:) Szépen besűrűsödött. Ezek után mehet bele a cukor, mindenkinek ízlés szerint. Általában az adott narancsmennyiség fele a mérvadó, de mondom, biztos ami biztos, kóstolgass. Ettől persze hígabb lesz a gondosan sűrítgetett lekvárod, úgyhogy adj neki még úgy fél órát legalább, de itt már vigyázni kell nagyon, a cukor könnyen leég.
Ja, és találtam otthon majdnem 2 egész rúd vaníliát is, úgyhogy beledobtam némi pluszként. Karácsonyízűt most nem akartam csinálni, meg már nem is nagyon volt időm, de pl pár egész rúd fahéj is elmenne bele szerintem.
Én „klasszikus”, dzsemfix, meg tartósító (meg satöbbi, meg ilyesmi) nélküli lekvárokat szoktam főzni, így is túl sok olyan dolgot megeszik az ember, amiről nem tudja micsoda…hidd el, így is működik a dolog.
A lekvárt a végén alaposan elmosott, csírátlanított üvegekbe töltsd! Ami nálunk úgy nézett ki, hogy forró víz az elmosott üvegekbe és a mikróban még 3-4 perc forrás. Ettől az üvegek is jó forróak lettek, ami nem árt, ha nem akarod, hogy a hirtelen hőtágulástól – ami a lekvárbeleöntéskor történik – megrepedjenek. Anutám arra esküszik, hogy tepsibe öntött forró vízbe kell beleállítgatni az üres üvegeket, és az melegen tartja őket, míg a lekvárt adagolod.
Továbbiakban tetőt rácsavar, fejrefordít 1 percre (vákuum, meg fertőtlenítés okán), aztán mehet a dunsztba. Pár napig, míg nem hűl ki teljesen, hagyd pihenni.
Kééész! Divatosan karácsonyi gasztroajándéknak is titulálható, osztogatható finomság. Vagy autentikus angol reggelikre. Marmalade, jumm. Az utolsó, félig telt üveget rögtön lehet kóstolgatni is. :)
A Kis Falum rovatunkat olvashatták^^