Arckönyv

Szolgálati közlemény

Véleményt, észrevételt célszerű a Facebookon tenni mert a blog.hu kirekesztő a kommentelőkkel szemben.

Ezt olvasom:

Eötvös Károly: Utazások a Balaton körül
Frank Herbert: A Dűne istencsászára

Tévé helyett tévé

Május 28.:
Doctor Who s6e6
Május 30.:
Trónok harca s1e7







Friss topikok

  • Timea Györky: Szia! Miért csináltad ezt ? (2021.08.31. 06:43) Reklámos
  • Funi: ez a poszt nem tűnik túl aktuálisnak, frissítést kérek. ha lehet, ne a sci-fi vonalon:P (2012.05.21. 14:55) Karácsonyosságok
  • Funi: Kézfeltart. Annál is (feltétlen 2 db "n"-nel és külön írva :P)inkább, mert ilyenek az én agyamon i... (2011.10.05. 22:58) Szorulásos múzsa
  • Lupus1988: Örömmel látom, hogy magával ragadott a levéltár látogatás! Szerintem jobb, mint a könyvtár, mert a... (2011.07.28. 15:08) Életérzés
  • Nyim: Hosszú történet volt, illetve még zajlik is, de legalább mostanában vannak már pozitív tapasztalat... (2011.07.10. 20:04) Technikai szünet

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A laikus és a sci-fi

2010.10.25. 15:33 Nyim

 Az esetek többségében komoly közelharcot kell vívnunk, ha közvetlen környezetünkkel meg akarjuk ismertetni az éppen aktuális és általunk szeretett sorozatot vagy zsánerfilmet. Ennek oka, hogy a többségben rögtön ellenszenvet ébreszt, ha a címben a csillag szót találja bármilyen szóösszetételben. Mert persze ez egyből előrevetítheti az űrcsatákat, hősies önfeláldozásokat és a főszereplők túlzott használatát.

Pedig az esetek egy részében, főleg újabban a scifi visszatért a gyökereihez és a társadalom problémáit, morális dilemmákat és kényes kérdéseket emel be köztudatba - legalábbis a köztudatnak abba a szegletébe amely fogékony a stílusra - és ezáltal segítheti ezek feloldását. Valahogy úgy, mint az antik görög civilizáció idején a színház a demokráciára nevelést segítette elő.
A scifi azért nyúlhat hozzá az érzékeny témákhoz, mert egy fiktív jövőben, egy fiktív emberiség néz szembe vele. Sőt a legrosszabb tulajdonságainak kivetíthetjük egy, az erre a célra alkotott fajra. Vagy csak a félelmeinket azzal kapcsolatban amivé válhatunk.
Persze nem minden sorozat és film feszegeti ezeket a kérdéseket, sok egyszerűen csak a szórakoztatást tűzi ki célul, mindenféle mögöttes gondolatébresztő szándék nélkül.
Előbbire példa a "klasszikusok" közül az eredeti Star Trek és a két újabb feldolgozása (TNG és a Deep Space 9) valamint a legfrissebbek közül a Battlestar Galactica (BSG) és a spin-offja a Caprica. Az Űrszekerek eredetijében például nagyszerűen bemutatják a hidegháborút a Föderáció-Amerika és a Klingonok-Szovjetunió szereposztásban. Még meglepőbb az összefüggés mikor az enyhülési folyamatokkal párhuzamosan a föderáció zászlóshajója klingon legénységi tagot (Worf) kap és közös missziókba valamint csereprogramokba kezdenek. Párhuzamosan a földi eseményekkel. Míg a BSG és a Caprica az új évezred nagy kérdéseire keresi a választ: mint terrorizmus, fogolykínzás, a hadsereg és a civilek viszonya, vallási és egyéb ideológiai különbségek és mit jelent civilizáltnak maradni.

Persze, ha az ember jól fog hozzá akkor egy minimális esély mindig van arra, hogy bárkiből, ha nem is rajongót, de legalább nézőt csináljunk.

Na, de ki a laikus?
- Szinte kivétel nélkül minden nő.
- Azok a fiúk/férfiak, akik túl komolynak/jófejnek/művésznek hiszik magukat
- Szüleink generációja és felfele

Ebből is látszik, hogy a tudományos fantasztikum lecsójába csak óvatosan szabad belecsapni, mert a fentiek a lakosság legnagyobb részét teszik ki. Szóval, ha bármit akarunk kezdeni akkor csak úgy érdemes, hogy előre biztosítjuk a fenti csoportok érdeklődését a következő eszközök bármely kombinációjával felkeltjük a figyelmüket:

- Jóképű főhős/főhősnő és vagy vonzó megjelenésű mellékszereplők (pl.: Transformers, új Star Trek)
- Régi, ismerős történet újrafeldolgozva, hogy ne kelljen sokat gondolkodni (pl.: Avatár)
- Félelmetes szörny, hogy legyen mitől félni és hozzábújni a másikhoz (pl.: Alien)
- Nulla űrhajó és/vagy űrjelenet (pl.: Én, a robot)
- A korszellem aktuális kérdésnek feldolgozása (pl.: Wall-E)
- A korszellem egy marginális kérdésének feldolgozása (pl.: Gattaca)
- Szerethető/vicces/bugyuta mellékszereplő(k) (pl.: Star Wars I.-III.)
- Poszt-apokaliptikus világbéli túlélőtúra (pl.: Road)
- Világméretű járvány és hatása (pl.: Legenda vagyok)
- Gonosz idegenek támadása (pl.: Függetlenség napja)

Fontos, hogy azokat, akik komoly ellenérzéssel viseltetnek sci-fi iránt lehetőleg ne olyasmi elé ültessük le amiben van: űrhajó, idegen lény és összetett történet.

Például ne ezzel kezd:

5 komment

Címkék: sci fi

A bejegyzés trackback címe:

https://nyim.blog.hu/api/trackback/id/tr912397615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Funi 2010.10.30. 01:10:33

és mit kezdesz az én fajommal?:) arra gondolok, hogy a laikusok 3 csoportjába nem gondolom, hogy tartoznék, de nem szeretem a scifit, a laikusoknak szánt felsorolásban párat viszont külön utálok (vess rám követ, az avatart pl. szívből gyűlölöm)... bár nem zárkózok el, akár ajánlhatsz is olyat, amiről úgy gondolod, hogy ez még nekem is=)

Nyim 2010.11.01. 19:39:18

Nem tartozol bele, de nem is általános érvényű amit írtam, sokkal inkább egyfajta útmutató:)

Funi 2010.11.02. 08:57:35

áá, akkor ott értettem félre, hogy a laikust a nemszeretővel kevertem össze. vagy megint félreértem?:)

Nyim 2010.11.03. 22:03:43

A laikus az, aki elvből távol tartja magát a scifitől és csak annyit tud, hogy: "űűűűrhajó" és "mókásfejű ufók".

Funi 2010.11.05. 12:18:50

akkor mégiscsak laikus vagyok=)
süti beállítások módosítása